
Curry z bakłażana i sabudana – przepis
Pozostajemy w temacie dań z wykorzystaniem domowego jogurtu naturalnego, który umiesz już zrobić dzięki mojemu przepisowi (TUTAJ) . Możesz oczywiście skorzystać także z jogurtu ze sklepu, ale warto by był to jogurt gęsty typu greckiego. Dziś pokaże Ci krok po kroku jak przygotować pyszne indyjskie drugie danie, skoro potrafisz już zrobić radżastańską zupę jogurtową z mojego przepisu (TUTAJ). Jeśli masz możliwość, przygotuj wszystkie składniki dzień wcześniej, by bakłażany się dobrze zamarynowały. Jeśli jednak nie masz na to czasu, to nic nie szkodzi. Zaczynamy!
Przygotowanie curry z bakłażana i sabudanę Khichdi dla 2-3 osób
- jeden zwykły bakłażan lub dwa małe
- 4-5 pomidorów
- 3 gałązki świeżej kolendry
- szklanka jogurty naturalnego
- szklanka tapioki – (białe kulki)
- 1 łyżka oleju do smażenia
- przyprawy po 1 łyżeczce: suszona mielona kolendra, kumin (kmin rzymski), kurkuma, oregano
- szczypta cynamonu i pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (pokruszonych)
- opcjonalnie mała cebula
- pudełko z przykrywką do marynowania w jogurcie
- patelnia, najlepiej typu wok
Przepis krok po kroku
- Zaczynamy od pokrojenia bakłażana na niewielkie cząstki lub słupki.
2. Następnie do jogurtu naturalnego wrzucamy przyprawy po 1 łyżeczce wymienione powyżej…
…a także łyżeczkę soli oraz wspomniana szczyptę pieprzu i cynamonu. Mieszamy robiąc marynatę.
3. Do większego pudełka wkładamy bakłażany i zalewamy marynatą. Zamykamy pudełko i dokładnie potrząsamy-mieszamy. Zostawiamy w lodówce na noc lub poza lodówką na 1-2 godziny przed smażeniem.
4. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Kroimy pomidory oraz liście kolendry z 2 gałązek…
…a także dosypujemy łyżkę cukru oraz łyżeczkę soli i blendujemy. Możesz użyć także pomidorów z puszki.
5. Wyciągamy bakłażany z jogurtowej zalewy, za to wrzucamy do niej kulki tapioki.
Kulki są twarde i potrzebują 1-2 godzin by dobrze nasiąknąć jogurtem, dlatego dobrze zacząć przygotowania dzień wcześniej lub rano przed planowanym gotowaniem.
Z takiego stadium muszą stać się miękkie i urosnąć chociażby o tyle
Najlepiej dolać też trochę wody, wtedy będą bardziej miękkie. Teraz możemy zaczynać gotowanie, a w zasadzie smażenie.
6. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy bakłażany.
7. Smażymy aż woda i jogurt odparują, a bakłażan zrobi się miękki.
Jeśli używamy cebuli (opcjonalnie) to zaczynamy od podsmażenia jej, a dopiero potem dodajemy bakłażany.
Możemy też podsmażyć ja na osobnej patelni i wrzucić do bakłażanów.
8. Zalewamy podsmażone bakłażany (z cebulą) naszym sosem pomidorowym i dusimy.
Powoli odparowujemy wodę. Aż dojdziemy do takiego stadium. Wtedy bakłażany są gotowe.
9. Czyścimy patelnię by podsmażyć sabudanę (kulki z tapioki) lub bierzemy drugą patelnię, najlepiej teflonową, bo one lubią przywierać. Kroimy liście z 1 gałązki kolendry. Rozgrzewamy łyżkę oleju do smażenia, a potem wrzucamy na patelnie kulki z jogurtem, orzeszki i świeżą kolendrę. Smażymy aż kuleczki zrobią się szkliste i miękkie, jak tutaj:
10. Całość serwujemy…z miseczką jogurtu naturalnego! Naturalnie 😉
Smacznego! Zapraszam co tydzień po nowe przepisy. A jeśli chcesz spróbować wszystkich tych dań w oryginale, wybierz się ze mną na wyprawę „SMAKI INDII”.