Indyjska kultura kulinarna nie przywiązuje dużej uwagi do zup, tak jak ta europejska. Idąc do restauracji możemy zamówić zupę, ale ich wybór będzie raczej ograniczony, bo z zasady Indusi wolą zjeść coś treściwego i sycącego. Chociaż azjatyckie zupy to temat na osobny artykuł (TUTAJ go znajdziesz), to w Indiach zupa pojawia się w sytuacji gdy nie bardzo mamy czas i możliwość gotowania innych dań. Dzisiejszy przepis to jedna z tajemnic określonej grupy Indusów wywodzącej się z Radżasatnu, której przyrządzania nauczyłam się tu w Indiach. Tania, szybka, prosta i w połączeniu z chlebem (jednym z tutejszych placków, najczęściej roti) świetnie sprawdza się o każdej porze roku. Jeśli lubisz żurek, to dahi rasa też Ci zasmakuje. Zdjęcia krok po kroku znajdziesz TUTAJ, a oto przepis.

przygotowanie zupy dla 3-4 osób
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 ml jogurty naturalnego – TUTAJ znajdziesz przepis na domowy jogurt naturalny
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka zmielone suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mąki (najlepiej z ciecierzycy, ale może być też zwykła)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 garnek do gotowania zupy
  • 1 mały garnuszek lub inne niewielkie naczynie do podsmażenia przypraw
  • 1 tłuczek do ziemniaków
  • blender lub naczynie do wymieszania/zmiksowania jogurtu
przepis krok po kroku
  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki, by szybko się ugotowały.
  2. Wrzuć ziemniaki do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać – UWAGA – nie dodawaj soli.
  3. Do blendera wrzuć liście kolendry, jogurt i mąkę, by dobrze się wymieszały. Alternatywnie możesz posiekać kolendrę, a wszystkie 3 składniki wymieszać widelcem w pudełku z jogurtem.
  4. Ugotowane ziemniaki rozbij bez wylewania wody. Jeśli sporo jej odparowało, dolej świeżej. Jeśli jest jej za dużo, odlej. Powinno jej być tyle, by przykrywała ziemniaki (około 2 kubków).
  5. Do rozbitych w wodzie ziemniaków wlej zblendowany jogurt i co jakiś czas mieszaj, by się nie przypalił na dnie. Gotuj, aż zaczną pojawiać się bąbelki i zupa będzie zagotowana.
  6. W garnuszku rozgrzej masło, a gdy będzie gorące, wrzuć kumin i kolendrę, by nieco się podsmażyły uwalniając aromat.
  7. Do zagotowanej zupy wrzuć sól oraz masło z przyprawami. Gotuj jeszcze ok 5 minut, by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. I gotowe!

PAMIĘTAJ – nie dodawaj soli zanim zupa się zagotuje, inaczej jogurt się zetnie! Przyprawy wrzucaj zawsze na rozgrzany tłuszcz.

Smacznego! Daj znać czy zupa się udała i jak Ci smakowała, a już za tydzień kolejny jogurtowy przepis – tym razem drugie danie. A jeśli chcesz spróbować oryginalnych indyjskich smaków, zapraszam na wyjątkową wyprawę – Smaki Indii.

Tekst: Aleksandra Zalewska Fot. Unsplash