
Indyjski ser paneer – przepis
Paneer to forma zwartego, białego sera używanego w kuchni indyjskiej. Indyjski ser paneer stanowi idealny zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej, bo dostarcza protein, witamin i minerałów. Większość Indusów kupuje go w sklepie, ale można z łatwością przygotować go w domu. Nie mogąc dostać go w polskich sklepach, sprawdziłam przepis sama.
Przepis
Potrzebujesz:
- 1 litr mleka – nie może być to mleko UHT z kartonu. Powinno być to świeże mleko. Można dostać takie od rolnika lub ewentualnie sięgnąć po to butelkowane dostępne w marketach. Im bardziej świeże i im bardziej tłuste tym lepiej.
- 1 cytryna – musimy z niej wycisnąć cały sok.
- sito i naczynie do przecedzenia wody
- gaza – czysty materiał typu pielucha tetrowa, przez którzy przesączymy ser
- garnek do zagotowania mleka i coś do mieszania, by się nie przypaliło
Co dalej?
- Gotujemy mleko mieszając, by się nie przypaliło na dnie. Musimy doprowadzić je do delikatnego wrzenia.
- Co zagotowanego, gorącego wciąż mleka wlewamy sok z cytryny i mieszamy powoli tak, by oddzieliły się skrzepy.
- Na miskę lub garnek kładziemy sito i wykładamy je gazą. Wlewamy ścięte mleko i przesączamy.
- Mieszamy i dociskamy tak długo, aż z materiału przestanie lać się woda. Teraz możemy zakryć całość i docisnąć ciężkim talerzykiem lub miską tak, by przez kolejne 2-3 godziny skapała cała woda.
- Po 3 godzinach powinniśmy już otrzymać naszą „suchą” wersję sera. Teraz najlepiej wstawić go na noc do lodówki. Kolejnego dnia możemy już z niego gotować. Pamiętaj, że Twój ser będzie w strukturze bardziej przypominał polski twaróg niż sklepowy paneer – to kwestia mleka, zakwaszacza oraz klimatu.
Co ugotować z takiego sera?
Internet jest pełen sprawdzonych przepisów. Najbardziej typowe to:
🔸paneer butter masala, czyli ser w kremowym sosie pomidorowym;
🔸 palak paneer, czyli ser w sosie szpinakowym;
🔸shahi paneer, w aromatycznym sosie z orzeszkami nerkowca.
🔸matar paneer, z groszkiem
🔸tikka masala, ser griluje się i dopiero umieszcza w gęstym sosie.
🔸paneer tikka, w formie szaszłyka. Najpierw marynuje się ser i warzywa w sosie jogurtowym i dopiero piecze.
🔸pakora, panierowany i smażony na głębokim tłuszczu.
Głodni? To jeszcze kilka ciekawostek:
🔹 wedle niektórych naukowców produkowano go w Indiach już 3000 lat p.n.e gdy inny twierdzą, iż dotarł tu z muzułmanami jako element kuchni perskiej
🔹 używa się go także do deserów, takich jak słodkie kulki rasgulla
🔹zalecany dla osób, które dbają o sylwetkę.
A jeśli chcesz spróbować prawdziwej kuchni indyjskiej, koniecznie wybierz się ze mną i Sky Dreams na pyszną wyprawę SMAKI INDII
Tekst i zdjęcia: Aleksandra Zalewska