Paneer to forma zwartego, białego sera używanego w kuchni indyjskiej. Indyjski ser paneer stanowi idealny zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej, bo dostarcza protein, witamin i minerałów. Większość Indusów kupuje go w sklepie, ale można z łatwością przygotować go w domu. Nie mogąc dostać go w polskich sklepach, sprawdziłam przepis sama.

Przepis

Potrzebujesz:

  • 1 litr mleka – nie może być to mleko UHT z kartonu. Powinno być to świeże mleko. Można dostać takie od rolnika lub ewentualnie sięgnąć po to butelkowane dostępne w marketach. Im bardziej świeże i im bardziej tłuste tym lepiej.
  • 1 cytryna – musimy z niej wycisnąć cały sok.
  • sito i naczynie do przecedzenia wody
  • gaza – czysty materiał typu pielucha tetrowa, przez którzy przesączymy ser
  • garnek do zagotowania mleka i coś do mieszania, by się nie przypaliło

Co dalej?

  1. Gotujemy mleko mieszając, by się nie przypaliło na dnie. Musimy doprowadzić je do delikatnego wrzenia.
  2. Co zagotowanego, gorącego wciąż mleka wlewamy sok z cytryny i mieszamy powoli tak, by oddzieliły się skrzepy. Indyjski ser paneer - przepis
  3. Na miskę lub garnek kładziemy sito i wykładamy je gazą. Wlewamy ścięte mleko i przesączamy. Indyjski ser paneer - przepis
  4. Mieszamy i dociskamy tak długo, aż z materiału przestanie lać się woda. Teraz możemy zakryć całość i docisnąć ciężkim talerzykiem lub miską tak, by przez kolejne 2-3 godziny skapała cała woda.
  5. Po 3 godzinach powinniśmy już otrzymać naszą „suchą” wersję sera. Teraz najlepiej wstawić go na noc do lodówki. Kolejnego dnia możemy już z niego gotować. Pamiętaj, że Twój ser będzie w strukturze bardziej przypominał polski twaróg niż sklepowy paneer – to kwestia mleka, zakwaszacza oraz klimatu. Indyjski ser paneer - przepis

Co ugotować z takiego sera?

Internet jest pełen sprawdzonych przepisów. Najbardziej typowe to:
🔸paneer butter masala, czyli ser w kremowym sosie pomidorowym;
🔸 palak paneer, czyli ser w sosie szpinakowym;
🔸shahi paneer, w aromatycznym sosie z orzeszkami nerkowca.
🔸matar paneer, z groszkiem
🔸tikka masala, ser griluje się i dopiero umieszcza w gęstym sosie.
🔸paneer tikka, w formie szaszłyka. Najpierw marynuje się ser i warzywa w sosie jogurtowym i dopiero piecze.
🔸pakora, panierowany i smażony na głębokim tłuszczu.

Głodni? To jeszcze kilka ciekawostek:
🔹 wedle niektórych naukowców produkowano go w Indiach już 3000 lat p.n.e gdy inny twierdzą, iż dotarł tu z muzułmanami jako element kuchni perskiej
🔹 używa się go także do deserów, takich jak słodkie kulki rasgulla
🔹zalecany dla osób, które dbają o sylwetkę.

A jeśli chcesz spróbować prawdziwej kuchni indyjskiej, koniecznie wybierz się ze mną i Sky Dreams na pyszną wyprawę SMAKI INDII

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Zalewska