
paneer bhurji – przepis
Ser paneer to podstawa wegetariańskiej kuchni indyjskiej, dlatego ostatnio podałam Wam na niego przepis i kilka propozycji dań. Wiem jednak, że pierwsze próby robienia sera paneer w domu kończą się mniejszym sukcesem niż zakładamy, a jego konsystencja jest raczej luźna i sypka zamiast zwartej i gładkiej. Co zrobić w takiej sytuacji? Przyrządzić „paneer bhurji” czyli smażony ser w formie podobnej do dobrze ściętej jajecznicy. Jest pyszny, pożywny i idealnie nadaje się jako dodatek do tostów lub domowej pizzy. Jak go zrobić? Już piszę.
SKŁADNIKI
- ok 300 gram sera paneer
- jeden duży pomidor lub dwa małe
- łyżka oleju do smażenia
- przyprawy: pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki suszonej mielonej kolendry, łyżeczka kurkumy, liść laurowy, 1 cm świeżego imbiru (starty), szczypta cynamonu, szczypta pieprzu, łyżeczka soli
- opcjonalnie niewielka garść świeżych liści kolendry lub połówka małej cebuli
- patelnia z pokrywką – taka do której jedzenie nie przywiera, czyli ceramiczna lub teflonowa
PRZEPIS
- Pomidory kroimy w drobną kostkę. Jeśli używamy kolendry lub cebuli, to także siekamy je drobno.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, wrzucamy na niego wszystkie przyprawy i podsmażamy przez minutę.
- Dorzucamy pomidory (i cebulę) i podsmażamy przez kolejną minutę, by puściły sok.
- Dorzucamy ser paneer i rozdrabniamy mieszając z pozostałymi składnikami. Pilnujemy, by się nie przypalił, ale musi się ładnie ściąć i zarumienić.
- Na koniec dorzucamy posiekane liście kolendry i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe.
A jeśli chcesz spróbować oryginalnych smaków Indii, zapraszam Cię na wyprawę „smaki Indii” – szczegóły TUTAJ
tekst: Aleksandra Zalewska, Fot. Pinterest