Ser paneer to podstawa wegetariańskiej kuchni indyjskiej, dlatego ostatnio podałam Wam na niego przepis i kilka propozycji dań. Wiem jednak, że pierwsze próby robienia sera paneer w domu kończą się mniejszym sukcesem niż zakładamy, a jego konsystencja jest raczej luźna i sypka zamiast zwartej i gładkiej. Co zrobić w takiej sytuacji? Przyrządzić „paneer bhurji” czyli smażony ser w formie podobnej do dobrze ściętej jajecznicy. Jest pyszny, pożywny i idealnie nadaje się jako dodatek do tostów lub domowej pizzy. Jak go zrobić? Już piszę.

SKŁADNIKI
  • ok 300 gram sera paneer
  • jeden duży pomidor lub dwa małe
  • łyżka oleju do smażenia
  • przyprawy: pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki suszonej mielonej kolendry, łyżeczka kurkumy, liść laurowy, 1 cm świeżego imbiru (starty), szczypta cynamonu, szczypta pieprzu, łyżeczka soli
  • opcjonalnie niewielka garść świeżych liści kolendry lub połówka małej cebuli
  • patelnia z pokrywką – taka do której jedzenie nie przywiera, czyli ceramiczna lub teflonowa
PRZEPIS
  1. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Jeśli używamy kolendry lub cebuli, to także siekamy je drobno.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, wrzucamy na niego wszystkie przyprawy i podsmażamy przez minutę.
  3. Dorzucamy pomidory (i cebulę) i podsmażamy przez kolejną minutę, by puściły sok.
  4. Dorzucamy ser paneer i rozdrabniamy mieszając z pozostałymi składnikami. Pilnujemy, by się nie przypalił, ale musi się ładnie ściąć i zarumienić.
  5. Na koniec dorzucamy posiekane liście kolendry i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe.

A jeśli chcesz spróbować oryginalnych smaków Indii, zapraszam Cię na wyprawę „smaki Indii” – szczegóły TUTAJ

tekst: Aleksandra Zalewska, Fot. Pinterest