
Paneer tikka i kurczak tikka – przepis
Pozostajemy w tematyce jogurtowej, bo skoro już potrafisz zrobić domowy jogurt naturalny (przepis TUTAJ), to teraz możesz eksperymentować z nim do woli. W ubiegłym tygodniu, pokazałam Ci krok po kroku jak przygotowuję z użyciem jogurtu curry z bakłażana oraz tradycyjną indyjską sabudanę khichdi. Tym razem bierzemy się za coś bardziej treściwego – paneer tikka lub chicken tikka to danie, które sprawdzi się na obiad, a nawet na imprezę. Nie mylmy tego z tikka masala, które to danie jest także formą curry, gdzie ser paneer lub kurczak wpływają w sosie. Paneer tikka i kurczak tikka to danie tradycyjnie pochodzące z kuchni mogolskiej (muzułamańskiej) i wymaga pieczenia w piecu tandoor. My jednak takiego pieca nie mamy, więc wystarczy nam piekarnik lub zwykła patelnia. No to zaczynamy!
Składniki
- 250 g sera paneer – zwarty biały ser LUB 250 g piersi z kurczaka
- szklanka jogurtu naturalnego (im bardziej gęsty tym lepiej)
- 1 łyżeczka każdej z przypraw: suszona mielona kolendra, kmin rzymski, kurkuma, sól, oregano
- szczypta pieprzu i cynamonu, a także chili jeśli ktoś lubi ostre
- 1 papryka (dowolnego koloru)
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor (opcjonalnie)
- SOS: garść świeżej kolendry, pół zielonego chili, kawałeczek świeżego imbiru, garść mięty, pół łyżeczki soli, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku (opcjonalnie), niektórzy dają też łyżkę prażonych orzeszków ziemnych
- zamykane naczynia do marynowania
- patelnia lub forma do piekarnika
- patyki do szaszłyków
Przygotowanie
- ser lub kurczaka kroimy w kawałki wielkości ok 5×5 cm (generalnie nie za duże i nie za małe, jak na zdjęciu)
- warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości do sera/mięsa. W przypadku pomidora obkrajamy tylko brzegi, środek jest zbyt wodnisty. Z jednego pomidora mamy co najmniej 4-5 kawałków, z cebulą zależy czy kto lubi i ile lubi.
- w naczyniu do marynowania mieszamy jogurt z wspomnianymi powyżej przyprawami
- pokrojony ser/mięso i warzywa wrzucamy do jogurtu i dobrze mieszamy. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, ale jeśli nie mamy czasu, to 1-2 godziny marynowania wystarczy.
- w międzyczasie robimy SOS czyli zielony chutney. wszystkie wymienione w pozycji „sos” składniki wrzucamy do blendera i mielimy na gładki, zielony sos.
- jeśli mamy duże patyki do szaszłyków, to możemy złamać je na pół. Na każdy patyk nadziewamy ser/mięso i warzywa tak jak do szaszłyka, na zmianę.
- jeśli korzystamy z piekarnika, to nagrzewamy go do 180 stopni. jeśli będziemy smażyć na patelni, to niech będzie ona teflonowa, by ser się nie przykleił. Wkładamy do formy i pieczemy w piekarniku aż jogurt stężeje, a składniki zaczną się ładnie przypiekać na brzegach – ok 30-40 minut. W przypadku smażenia łatwiej jest smażyć bez patyka, by wszystko dobrze się ścięło. Na nagrzaną patelnię dajemy odrobinę tłuszczu do smażenia i na małym ogniu smażymy aż jogurt lekko zbrązowieje.
- Serwujemy z sosem i indyjskim chlebem typu roti lub z ryżem. Smacznego!
A jeśli chcesz wspróbować oryginalnego paneer tikka lub chicken tikka, zapraszam na pyszną wyprawę SMAKI INDII
Tekst & Fot: Aleksandra Zalewska