indyjska zupa jogurtowa przepis

Indyjska zupa jogurtowa – przepis

Indyjska kultura kulinarna nie przywiązuje dużej uwagi do zup, tak jak ta europejska. Idąc do restauracji możemy zamówić zupę, ale ich wybór będzie raczej ograniczony, bo z zasady Indusi wolą zjeść coś treściwego i sycącego. Chociaż azjatyckie zupy to temat na osobny artykuł (TUTAJ go znajdziesz), to w Indiach zupa pojawia się w sytuacji gdy nie bardzo mamy czas i możliwość gotowania innych dań. Dzisiejszy przepis to jedna z tajemnic określonej grupy Indusów wywodzącej się z Radżasatnu, której przyrządzania nauczyłam…

WIĘCEJ
domowy jogurt

domowy jogurt naturalny (po indyjsku)

Lubisz jogurt naturalny? Ile wydajesz na niego miesięcznie? Bardzo dużo! Przynajmniej tak było u mnie, dlatego w Indiach nauczyłam się robić domowy jogurt. Szybko, łatwo i tanio – poniżej mój sprawdzony przepis na domowy jogurt krok po kroku. W Indiach je się do zarówno na surowo w formie “rajty” z warzywami oraz używa do gotowania zup czy curry. Przepisy na użycie jogurtu w indyjskich daniach już niebawem także dostępne będą tu na blogu. Przygotowanie małe opakowanie jogurtu naturalnego (na pierwszy…

WIĘCEJ

Indyjskie owoce

Nie nasycą się nimi ani oczy ani język. Paleta kolorów i smaków jest tak bogata, że najbardziej wybredny podróżnik znajdzie w Indiach coś dla siebie. Podobnie jak w przypadku warzyw wiele wymienionych poniżej owoców jest dostępne regionalnie i sezonowo. Oznacza to, że niektóre rodzaje indyjskich owoców nie będą znane i dostępne w niektórych indyjskich stanach i o określonych porach roku. Dodatkowo wiele odmian występuje dziko, nie jest uprawiana na plantacjach, a przez to kupienie danego owocu staje się często niemożliwe.…

WIĘCEJ

Indyjskie przyprawy

czyli źródło smaku i zdrowia Handel przyprawami rozpalał umysły, serca i… brzuchy od czasów, gdy ludzie zaczęli prowadzić handel – już w Neolicie. Dostęp do niektórych produktów ograniczony był do kupców przemieszczających się po lądowych szlakach handlowych Azji, Afryki i Europy. Na Oceanie Indyjskim handlowała ludność Austronezyjska z wysp Azji Południowo-Wschodniej. To oni wytyczyli szlaki morskie do Indii i na Sri Lankę 1500 lat przed naszą erą. Mieszkańcy dzisiejszej Indonezji dotarli także do Afryki Wschodniej, Zatoki Arabskiej, a potem i…

WIĘCEJ

Indyjskie warzywa

Kuchenne kompendium wiedzy. Odwiedzając lokalne bazary w Indiach często możemy natknąć się na warzywa o dziwacznych kształtach i kolorach. W wielu regionach mają one swoje lokalne nazwy, a także sposoby przyrządzania. Często coś, co zauważyliśmy na północy kraju nie będzie dostępne na południu i odwrotnie. Indyjskie warzywa są nie tylko ciekawe ale i zdrowe. Ich spożywanie uzupełnia dietę licznych tu wegetarian w niezbędne składniki odżywcze. Po długich przygotowaniach udało mi się stworzyć listę aż 65 (!) indyjskich warzyw. Poniżej znajdziesz…

WIĘCEJ
indyjskie słodycze

Indyjskie Słodycze

czyli mała rozpusta warta grzechu. Indyjskie słodycze to temat tak rozległy i ciekawy, że dorobiły się swojego wpisu w Wikipedii. W kuchni pełnej ostrych nut, coś słodkiego na deser wydaje się nieodzowne, dlatego nikt słodyczy nie odmawia. Wchodząc do indyjskiej cukierni trafimy na wiele tradycyjnych receptur, ale także zaskakujące inwencje lokalnych sprzedawców. Jedno jest pewne – ciężko im się oprzeć. Przyjeżdżając do Indii dietę musimy zostawić w domu, bo szaleństwo kształtów, kolorów i smaków jakie prezentują indyjskie słodycze nie pozostawią…

WIĘCEJ

Indyjskie śniadanie TOP 12

Indyjskie śniadanie czyli poranne ucztowanie. Pierwszy posiłek o poranku to dla wielu ból głowy. Osobiście nigdy nie lubiłam jeść śniadań, co zmieniło się wraz z faktem przeprowadzki do Indii. Są kraje, w których bagietka i kawa zaspokajają potrzeby organizmu, jak Francja czy Włochy. Jako Europejczycy jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania pieczywa – prosta kanapka robi swoją robotę. Azja stawia na ciepły posiłek, często w formie zupy, ale… Indyjskie śniadanie to zupełnie inna historia. W Internecie trafimy na strony, gdzie umieszczono ponad…

WIĘCEJ
pexels

Indyjski chleb top 20 z przepisami

czyli niezbędnik ambitnego smakosza Chleb na śniadanie, obiad i kolację – znamy to prawda? Cóż szybszego, niż kanapka, która zaspokoi głód i nie wymaga wyrafinowanych umiejętności kucharskich. Tradycyjny polski – baltonowski – biały i miękki w środku, ze złotą chrupiącą skórką, to prawdziwy smak dzieciństwa. Dziś piekarnie prześcigają się w chlebowych innowacjach starając się podążać za modą i gustami co raz bardziej wybrednych konsumentów. W Indiach pieczywo to jednak tradycja, która nieodzownie wiąże wszystkie dania tej bogatej kuchni. Indyjski chleb…

WIĘCEJ