książka Smaki Indii

nowa książka o Indiach – Smaki Indii

Nowa książka o Indiach – Smaki Indii: to nie jest przewodnik. To nie jest też książka kucharska. To są Indie w pigułce. Smaki Indii to książka o Indiach, która: Odczarowuje stereotypy i uprzedzenia; Obala mity; Przybliża kulturę i obyczaje; Pomaga w przygotowaniu do podróży; Opisuje codzienność w Indiach i związane z nią dziedziny życia; Wyjaśnia zawiłości historii, religii i kultury; Zaciekawia i pobudza otwartość; Zgłębia tajniki lokalnych wierzeń i tradycji; Pokazuje bogactwo kuchni indyjskiej W tej książce nie ma: Generalizowania;…

WIĘCEJ
kuchnia indyjska. smaki Indii

Kuchnia indyjska. Smaki Indii wywiad.

Dzisiaj zapraszam Cię do obejrzenia  lub posłuchania wywiadu, do którego zaprosił mnie Kamil Nosel. Będzie pysznie, będzie ciekawie, będzie z humorem. „Niesamowita kulinarna podróż do Indii. Z naszą kulinarną przewodniczką porozmawiamy o tym co się jada w tym kraju na śniadanie, obiad czy kolację. Polecimy przysmaki z ulicznego straganu oraz podpowiemy na które potrawy trzeba uważać. Nie zabraknie informacji o indyjskich daniach, przekąskach, potrawach czy alkoholu. Aleksandra Zalewska, która mieszka w Indiach od 2019 roku postara się rozwiać wszystkie kulinarne…

WIĘCEJ
paneer bhurji przepis

paneer bhurji – przepis

Ser paneer to podstawa wegetariańskiej kuchni indyjskiej, dlatego ostatnio podałam Wam na niego przepis i kilka propozycji dań. Wiem jednak, że pierwsze próby robienia sera paneer w domu kończą się mniejszym sukcesem niż zakładamy, a jego konsystencja jest raczej luźna i sypka zamiast zwartej i gładkiej. Co zrobić w takiej sytuacji? Przyrządzić „paneer bhurji” czyli smażony ser w formie podobnej do dobrze ściętej jajecznicy. Jest pyszny, pożywny i idealnie nadaje się jako dodatek do tostów lub domowej pizzy. Jak go…

WIĘCEJ
Indyjski ser paneer - przepis

Indyjski ser paneer – przepis

Paneer to forma zwartego, białego sera używanego w kuchni indyjskiej. Indyjski ser paneer stanowi idealny zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej, bo dostarcza protein, witamin i minerałów. Większość Indusów kupuje go w sklepie, ale można z łatwością przygotować go w domu. Nie mogąc dostać go w polskich sklepach, sprawdziłam przepis sama. Przepis Potrzebujesz: 1 litr mleka – nie może być to mleko UHT z kartonu. Powinno być to świeże mleko. Można dostać takie od rolnika lub ewentualnie sięgnąć po to butelkowane…

WIĘCEJ
paneer tikka lub kurczak tikka przepis

Paneer tikka i kurczak tikka – przepis

Pozostajemy w tematyce jogurtowej, bo skoro już potrafisz zrobić domowy jogurt naturalny (przepis TUTAJ), to teraz możesz eksperymentować z nim do woli. W ubiegłym tygodniu, pokazałam Ci krok po kroku jak przygotowuję z użyciem jogurtu curry z bakłażana oraz tradycyjną indyjską sabudanę khichdi. Tym razem bierzemy się za coś bardziej treściwego – paneer tikka lub chicken tikka to danie, które sprawdzi się na obiad, a nawet na imprezę. Nie mylmy tego z tikka masala, które to danie jest także formą…

WIĘCEJ
curry z bakłażana i sabudana - przepis

Curry z bakłażana i sabudana – przepis

Pozostajemy w temacie dań z wykorzystaniem domowego jogurtu naturalnego, który umiesz już zrobić dzięki mojemu przepisowi (TUTAJ) . Możesz oczywiście skorzystać także z jogurtu ze sklepu, ale warto by był to jogurt gęsty typu greckiego. Dziś pokaże Ci krok po kroku jak przygotować pyszne indyjskie drugie danie, skoro potrafisz już zrobić radżastańską zupę jogurtową z mojego przepisu (TUTAJ). Jeśli masz możliwość, przygotuj wszystkie składniki dzień wcześniej, by bakłażany się dobrze zamarynowały. Jeśli jednak nie masz na to czasu, to nic…

WIĘCEJ
indyjska zupa jogurtowa przepis

Indyjska zupa jogurtowa – przepis

Indyjska kultura kulinarna nie przywiązuje dużej uwagi do zup, tak jak ta europejska. Idąc do restauracji możemy zamówić zupę, ale ich wybór będzie raczej ograniczony, bo z zasady Indusi wolą zjeść coś treściwego i sycącego. Chociaż azjatyckie zupy to temat na osobny artykuł (TUTAJ go znajdziesz), to w Indiach zupa pojawia się w sytuacji gdy nie bardzo mamy czas i możliwość gotowania innych dań. Dzisiejszy przepis to jedna z tajemnic określonej grupy Indusów wywodzącej się z Radżasatnu, której przyrządzania nauczyłam…

WIĘCEJ
domowy jogurt

domowy jogurt naturalny (po indyjsku)

Lubisz jogurt naturalny? Ile wydajesz na niego miesięcznie? Bardzo dużo! Przynajmniej tak było u mnie, dlatego w Indiach nauczyłam się robić domowy jogurt. Szybko, łatwo i tanio – poniżej mój sprawdzony przepis na domowy jogurt krok po kroku. W Indiach je się do zarówno na surowo w formie „rajty” z warzywami oraz używa do gotowania zup czy curry. Przepisy na użycie jogurtu w indyjskich daniach już niebawem także dostępne będą tu na blogu. Przygotowanie małe opakowanie jogurtu naturalnego (na pierwszy…

WIĘCEJ

Indyjskie owoce

Nie nasycą się nimi ani oczy ani język. Paleta kolorów i smaków jest tak bogata, że najbardziej wybredny podróżnik znajdzie w Indiach coś dla siebie. Podobnie jak w przypadku warzyw wiele wymienionych poniżej owoców jest dostępne regionalnie i sezonowo. Oznacza to, że niektóre rodzaje indyjskich owoców nie będą znane i dostępne w niektórych indyjskich stanach i o określonych porach roku. Dodatkowo wiele odmian występuje dziko, nie jest uprawiana na plantacjach, a przez to kupienie danego owocu staje się często niemożliwe.…

WIĘCEJ

Indyjskie przyprawy

czyli źródło smaku i zdrowia Handel przyprawami rozpalał umysły, serca i… brzuchy od czasów, gdy ludzie zaczęli prowadzić handel – już w Neolicie. Dostęp do niektórych produktów ograniczony był do kupców przemieszczających się po lądowych szlakach handlowych Azji, Afryki i Europy. Na Oceanie Indyjskim handlowała ludność Austronezyjska z wysp Azji Południowo-Wschodniej. To oni wytyczyli szlaki morskie do Indii i na Sri Lankę 1500 lat przed naszą erą. Mieszkańcy dzisiejszej Indonezji dotarli także do Afryki Wschodniej, Zatoki Arabskiej, a potem i…

WIĘCEJ